Gezonde pannenkoek
EAT Recepten Diner Recepten lunch Recepten ontbijt

Gezonde pannenkoeken

De gezonde pannenkoek barst van de eiwitten, bevat voedingsvezels en is lekker genoeg om een hysterisch kinderfeestje stil te krijgen. En het mooie is dat iedereen ‘m kan maken, want je gooit de ingrediënten in de blender, je verwarmt de pan en bakken maar! Ik schreef al eerder over de Paleo pannenkoek, maar in de loop der maanden heb ik mijn recept verder verbeterd. Het woord Paleo heb ik vervangen voor “gezonde”, omdat het voor mijn vriendin en zoontje gewoon een lekkere, gezonde pannenkoek is.

Wat gaat er in een gezonde pannenkoek?

Het mooie van de gezonde pannenkoek is dat er maar 4 ingrediënten voor nodig zijn, die bijna iedereen in huis. Dit zijn de ingrediënten voor 4 – 6 kleine pannenkoekjes.

 • 2 eieren
 • 1 banaan
 • 1/2 eetlepel kaneel
 • 2 eetlepels honing

Ik zou ze niet te groot maken, omdat ze iets minder sterk en net wat zwaarder zijn dan een normale pannenkoek. In de praktijk maak ik ze iets groter dan koffieschoteltje.

Bereiden van de pannenkoek

Verwarm de pan met wat boter of olie. Bak de pannenkoeken niet op de hoogste stand, maar op een middelhoge stand. Hierdoor worden de pannenkoeken mooi egaal bruin. Gebruik een vork om af en toe de onderkant van de pannenkoek te checken. Als deze bruin is, kun je de pannenkoek omdraaien. Zelf gebruik ik een vork om de pannenkoek licht op te tillen, zodat ik de spatel eronder kan schuiven en de pannenkoek omdraai.

De pannenkoeken zijn zoet genoeg om ze zonder toevoeging te eten, maar voor de echte zoetekauw is een beetje honing over de pannenkoek een lekkere toevoeging.

Waarom deze pannenkoek wél gezond is en wat er mis is met de ‘normale’ pannenkoek

De ‘gewone’ pannenkoeken zijn gemaakt van bloem en bevat snelle koolhydraten die voor bloedsuikerpieken zorgt. Doe je er stroop of suiker op, dan heb je het ideale recept voor een enorme insulinepiek en de daaropvolgende dip. Dit zorgt ervoor dat je na een uurtje een bijna niet te stoppen trek krijgt in iets lekkers en je compleet uitgeteld voelt. Daarnaast bevat de traditionele pannenkoek nauwelijks voedingsstoffen waar je lichaam iets aan heeft, waardoor je lichaam naar voeding blijft snakken. Wat mij betreft genoeg over de ‘ouderwetse’ pannenkoek.

De gezonde pannenkoek bevat, in tegenstelling tot de traditionele pannenkoek, wel veel voedingsstoffen voor je lichaam.

Dit zit er in de gezonde pannenkoek:

 • 112 Calorieën
 • 3,5 gram vet
 • 16 gram koolhydraten (8 gram suikers)
 • 3,2 gram eiwitten

Dit zit er in een traditionele pannenkoek:

 • 182 Calorieën
 • 5 gram vet
 • 28 gram koolhydraten (4,5 gram suikers)
 • 9 gram eiwitten

Qua inhoudelijke waarden verschilt de gezonde pannenkoek niet opmerkelijk veel van de traditionele pannenkoek. Het grote verschil zit vooral in de bronnen waar de energie uit gehaald worden. De gezonde pannenkoek bevat vooral onbewerkte ingrediënten, waardoor de insulinepieken veel minder groot zullen zijn. Daarnaast is de gezonde pannenkoek ook lekker zonder suiker of stroop en vullen deze pannenkoeken veel beter.

Eieren/eiwitten

De eiwitten die in de gezonde pannenkoek zitten, komen van een natuurlijke bron, namelijk uit de eieren. Deze eiwitten geven een vol, verzadigd gevoel en bevatten daarnaast gezonde vetten en belangrijke antioxidanten. Lees verder over waarom eieren gezond zijn.

Banaan

Ook de banaan bevat antioxidanten, vitamine C en vezels. Ook de banaan zorgt dus voor een verzadigd gevoel. De banaan maakt de pannenkoek ook direct wat zoetig.

Honing

De gezondheidsvoordelen van het regelmatig eten van honing zijn onvoorstelbaar. De vraag is dus niet ‘is honing gezond?‘, maar hoe gezond is het? Laten we het erop houden dat het ook prima een natuurlijk geneesmiddel had kunnen zijn.

Kaneel

Kaneel houdt de insulinepieken onder controle, maar heeft ook zeer krachtige voedingsstoffen die helpen om ons lichaam gezond te houden. Zo helpt kaneel het slechte cholesterol te verlagen en wijst onderzoek uit dat mensen die regelmatig kaneel eten, de kans op alzheimer verkleinen.

Al met al dus lekkere, gezonde pannenkoeken die je binnen no-time op tafel hebt staan. Ik zou zeggen… eet smakelijk!

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken