Vis is gezond
EAT

Vis vermindert risico op depressies bij vrouwen

Twee keer per week vis eten vermindert het risico op een depressie bij vrouwen met 25 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Menzies Research Institute.

Het team volgde gedurende vijf jaar meer dan 1400 mannen en vrouwen van 26 tot 36 jaar. De deelnemers hielden bij wat ze aten, waaronder welke soorten vis. Ook werden er gegevens over hun geestelijke gezondheid bijgehouden. Zelfs na correctie voor andere factoren, zoals roken, gewicht, beweging, alcoholconsumptie, opleidingsniveau en beroep, bleek er een verband te zijn tussen het eten van vis en depressie.

Vrouwen die een keer per week vis aten, bleken 6 procent minder risico op een depressie te hebben. Vrouwen die twee maal per week vis op het menu zetten, hadden 25 procent minder risico op een depressie. Bij mannen werd er geen link gevonden tussen visconsumptie en depressieve symptomen.

Mannen

Waarom vis dit effect heeft op vrouwen, maar niet op mannen, weten de wetenschappers nog niet. Mogelijk zorgen de omega-3-vetzuren in vis in combinatie met de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron ervoor dat het vrouwenbrein goed functioneert. Het zou kunnen dat mannen toch al meer omega-3-vetzuren binnen krijgen via andere bronnen, bijvoorbeeld uit vlees. De resultaten van het onderzoek verschenen in het American Journal of Epidemiology.

Door: Gezondheidsnet via Nu.nl

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet