6000 kcal eten
EAT

Vrouwen blijven gevoeliger voor insuline

Bij mensen met overgewicht ontwikkelen de skeletspieren insulineresistentie wat kan leiden tot diabetes type 2. Dat proces is bij mannen en vrouwen verschillend. Dat hebben onderzoekers van de McMaster University ontdekt.

Het is al langer bekend dat obese mannen vaker diabetes type 2 ontwikkelen dan vrouwen met obesitas. Deze nieuwe studie laat zien dat dit verschil mogelijk veroorzaakt wordt door de activiteit van een eiwit (PTEN) in de spier. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Scientific Reports.

Wanneer het eiwit PTEN actief is, zorgt het ervoor dat insuline niet voldoende signalen uitstuurt in de spier, waardoor de spier minder suiker opneemt. Deze zogenaamde insulineresistentie in de spier vergroot de kans op diabetes type 2.

Vrouwenspieren efficiënter

“In ons onderzoek lijken de spieren van vrouwen efficiënter in het neutraliseren van dit eiwit, waardoor de insuline beter werkt en de suiker wordt opgenomen in de spieren”, vertelt onderzoeker Constantine Samaan.

“Dit eiwit is een verklaring voor waarom vrouwen relatief minder vatbaar lijken voor diabetes type 2, onafhankelijk van de hoeveelheid lichaamsvet bij een bepaald gewicht.”

Volgens de onderzoekers is deze studie van belang bij het ontwikkelen van nieuwe manier om diabetes te voorkomen en te behandelen. Ze proberen nu te achterhalen hoe PTEN wordt gereguleerd in verschillende cellen.

Bron: Nu.nl

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet