EAT

Chiazaad pudding recept

Chiazaad pudding recept

Last Updated on: 29th januari 2021, 05:09 pm

Sinds een paar weken heb ik mijn hele eetpatroon omgegooid. Koolhydraten eruit en eiwitrijk voedsel daarvoor in de plaats. Naast mijn passie voor het maken van leuke sieraden,voor een klein prijsje (kijk op Facebook pagina; Cute Candy), vind ik het ook leuk om bezig te zijn met gezonde voeding. Volgens mijn vriend ben ik inmiddels in dat laatste wat doorgeslagen en moet hij er niet aan denken om te eten wat ik momenteel eet. Maar hij beseft niet wat hij mist, want het is wel degelijk lekker!

Ook ben ik aan het experimenteren met superfoods. Zo kwam ik Chiazaad tegen, geen idee wat dat nou weer is. Ik heb veel over Chiazaad gelezen en zag ik dat je er zelfs pudding van kunt maken!! Dat moest ik proberen… en het was lekker!

Het was zo lekker dat ik een van mijn recepten met jullie wil delen, maar voordat ik begin zal ik nog kort wat vertellen over Chiazaad.

Over Chiazaad

Eerst even wat nuttige informatie over Chia zaad. Dan weet je wat je eet en waar Chiazaad allemaal goed voor is. Chiazaad bestaat o.a. uit Omega-3 vetzuren, vezels en eiwitten.

Omega-3 vetzuren

De gezonde meervoudige onverzadigde vetten die we zo nodig hebben om onze hormonen in balans te houden. Omega 3 remt ontstekingen en kan daardoor het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Vezels

Vezels bevatten geen voedingsstoffen voor je lichaam, maar ze zijn wel belangrijk voor een goede darmwerking. Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen verstopping.

Daarbij is het ook belangrijk om voldoende (water) te drinken!

Eiwitten

Chiazaad is rijk aan eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Spieren verbruiken meer calorieën in rust dan vet, dus meer spieren zijn óók heel goed voor je als je je gezonde gewicht wilt bereiken. Daarnaast zorgen eiwitten voor een (lang) verzadigd gevoel.

Chiazaad en afvallen

Je kunt Chiazaad uitstekend gebruiken bij het afvallen. Wanneer Chiazaad in contact komt met water absorbeert het  8-12 haar eigen gewicht waardoor een soort gel ontstaat. Deze gel geeft een verzadigd gevoel wat het zeer geschikt maakt bij het afvallen.

Daarnaast kan de gel die ontstaat na het innemen van Chiazaad, een uitkomst zijn voor mensen met darmklachten. Het reinigt de darmen en brengt er een beschermend laagje aan. Tevens heeft Ciazaad een hydraterende werking op het lichaam.

Chaizaad pudding

De Chiazaad pudding kun je bijvoorbeeld ’s avonds (in 5 min.!) maken en in de ochtend als ontbijt eten of bewaar de pudding als toetje in de avond.

Hieronder 2 heerlijke recepten om uit te proberen, 1 voor de chocolade liefhebbers en 1 met frambozen. Vervang de frambozen ook eens voor ander fruit…

Chocolade Chia pudding

Ingredienten chiazaad pudding

 Ingrediënten

 • 3/4 kopje amandel (rijst, soja, kokos) melk (ongezoet)
 • 2 tl honing
 • 1 tl pure vanille extract
 • 3-4 tl Chiazaad
 • 1 tl cacao poeder (ongezoet)

Bereiding

 1. Doe alle ingrediënten in een, bij voorkeur, glazen weckpot.
 2. Voeg eerst de vloeibare ingrediënten in het weckpotje, daarna de rest.
 3. Roer de cacao poeder en chiazaad met een vork goed door. Zet het weckpotje 1 uur in de koelkast, daarna even met een vork doorroeren. Laat het weckpotje vervolgens minimaal 6 uur in de koelkast staan. Roer de pudding nogmaals goed door wanneer je de pudding wilt gaan eten.

Je kunt de pudding ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren.

Frambozen, vanille pudding

Ingrediënten

 • 1 kopje frambozen (indien uit de vriezer, eerst in de magnetron ontdooien)
 • 1 kopje amandel (rijst, soja, kokos) melk (ongezoet)
 • 1 tl honing
 • 1 tl pure vanille extract
 • Sap van 1 citroen
 • 2 tl Griekse yoghurt (optioneel)
 • 3-4 tl Chiazaad

Bereiding

 1. Doe alle ingrediënten, behalve de Chia zaad, in een blender of food
 2. compressor, tot een glad mengsel. Doe het mengsel samen met de Chiazaad in een weckpotje. Roer het mengsel met een vork goed door.
 3. Zet het weckpotje 1 uur in de koelkast, daarna even met een vork doorroeren.
 4. Laat het weckpotje vervolgens minimaal 6 uur in de koelkast staan. Roer de pudding nogmaals goed door wanneer je de pudding wilt gaan eten.

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

[thrive_leads id=’7154′]

Over de auteur

Manouk de Haan

Ik ben Manouk de Haan, 29 jaar oud, in het dagelijks leven doktersassistente, moeder van een dochter (Maud, bijna 6), creatief met het maken van sieraden (zie Cute Candy op Facebook en Pinterest) en alles wat met voeding te maken heeft. Sinds kort heb ik mijn eigen voedingspatroon helemaal omgegooid en ben ik bewust van alles wat ik eet. Aangezien ik het leuk vindt om bewust met voeding bezig te zijn, lijkt het mij leuk om wat informatie en ideeën met jullie te delen.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl