LIFE

Waarom stress zo slecht is voor je ogen

Last Updated on: 13th mei 2022, 02:41 pm

Door te veel stress gebeurt er veel met je lichaam, maar je ogen zijn ook erg vatbaar voor stress. Dan heb je kans dat je vermoeide ogen door stress ervaart. Onderschat stress niet want het is erg slecht voor je! Heb je al een tijdje vermoeide ogen? Dan is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak hiervan is en wat je er tegen kan doen!

Wat is stress in het kort?

Stress komt vaak voort uit een negatieve spanning. Het kan door veel dingen veroorzaakt worden zoals verhuizen of een deadline op je werk, maar ook emotionele gebeurtenissen zoals scheiden of ziekte. Deze verschillende soorten gebeurtenissen noem je stressfactoren, dingen waar de mens snel stress door krijgt. Je hebt twee verschillende soorten stresssymptonen: op korte termijn en op lange termijn. Hieronder even wat voorbeelden wat er zoal gebeurt tijdens die stressfase.

Korte termijn

 • Hartslag neemt toe
 • Je bent alerter
 • Je hartslag neemt toe

Lange termijn

 • Voornamelijk nek- en rugklachten
 • Het is moeilijker om in slaap te komen en om de hele nacht door te slapen
 • Hoge bloeddruk

In dit artikel vind je nog meer informatie over stress.

Lichamelijke klachten door stress

Volgens een onderzoek heeft 85% van de mensen zonder aandoeningen (zoals hartkwalen) eens per week last van lichamelijke klachten. Vaak weten we zelf al de oorzaak van de klacht: last van hoofdpijn omdat je een drukke dag hebt gehad, duizelig omdat je te weinig hebt gedronken, buikpijn omdat je teveel hebt gegeten, etc.

De meest voorkomende lichaamsklachten komen door spanning en stress. Als je voor een langere tijd last hebt van stress heeft dit effect op je hele lichaam, zoals je bij de drie voorbeelden kan zien in het lijstje. Daarom is het belangrijk dat je gaat nadenken over de dingen die de stress bij jou veroorzaken, maar ook hoe je de lichamelijke klachten aan gaat pakken.

Ogen zijn erg vatbaar

Wanneer jij een griepje hebt opgevangen of ergens anders last van hebt dan kan je dit merken aan je ogen. Vaak krijg je een branderig gevoel in je ogen en irriteert het zonder dat je beseft hoe dit kan. Het kan ook zo zijn dat je vaker traanogen hebt.

Welk effect heeft stress op je ogen?

Door stress ontstaat er veel spanning in je ogen. De spieren trekken zich samen,

waardoor je waziger gaat zien. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat je uitgeput raakt. Wat erg logisch is, want het is erg vervelend als je steeds een waas voor je ogen ziet, zo kan je ook minder helder nadenken.

In combinatie met vermoeidheid kun je ook wazig gaan zien. Als je te lang naar een beeldscherm staart kunnen je ogen daar last van hebben en moeite hebben met blijven focussen op het beeldscherm. Je kunt dus daadwerkelijk vermoeide ogen krijgen door stress.

7 tips om vaarwel te zeggen tegen stress!

 1. Zorg ervoor dat je je ogen genoeg rust gunt op een dag. Kijk even weg van je scherm of loop even naar buiten om een frisse neus te halen.
 2. Als je een bril of lenzen draagt is het goed om er zeker van te zijn dat je de juiste sterkte hebt. Laat bijvoorbeeld je ogen opnieuw meten.
 3. Probeer de stressfactoren aan te pakken.
 4. Laat de lichamelijke klachten ophouden.
 5. Ontspan jezelf vaker. Even 5 minuutjes je ogen dicht of in de avond een lekker verwenmasker. Heerlijk!!
 6. Een lekker warm bad doet wonderen voor je lichaam, je spieren zullen zich weer gaan ontspannen.
 7. Hou een dagboekje bij en schrijf daarin al jouw zorgen op. Zo verdwijnt de stress uit je hoofd door het van je af te schrijven.
 8. Gebruik je wegwerplenzen kijk dan eens bij Lens2day.nl voor siliconenHydrogel lenzen.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl