Zo eet je gezonder met de airfryer
EAT Foodfeiten

Zo eet je gezonder met de airfryer

Een veelgenoemd voordeel van de airfryer is dat het gezonder is. Is dat wel zo? En hoe gaat dat in zijn werk?

Is de airfryer gezond?

Een airfryer is in principe een gezondere keuze. Dit komt omdat je weinig tot geen olie nodig hebt als je eten bereidt met de airfryer, terwijl het eten wél krokant wordt. Zeker als je de airfryer tegenover de frituurpan zet is het duidelijk gezonder: een airfryer gebruikt tot wel 80 procent minder vet.  

Er zit echter wel een maar aan. Hoe gezond het eten is dat je met een airfryer maakt, hangt nog steeds af van wát je erin gooit. Friet en bitterballen worden niet plots op magische wijze gezonde snacks, dus blijft het aan te raden om het niet te vaak te eten.  Wel is het iets minder slecht omdat je minder vet gebruikt. Je kunt dus wellicht net iets vaker ‘cheaten’, mits je zelf verse friet snijdt. De voorgebakken friet bevat namelijk alsnog olie. 

Het is dus duidelijk dat de airfryer beter is dan de frituurpan, maar hoe zit het dan met een oven? Hoewel eten bereiden met een airfryer niet per se gezonder is dan met een oven, zitten er zeker voordelen aan. Zo komt je eten er meestal veel knapperiger uit en is een airfryer makkelijker om schoon te maken. Daarnaast is het vaak ook sneller klaar, want wel zo handig is als je haast of honger hebt. Dit komt omdat een airfryer minder ruimte heeft, wat natuurlijk ook nadelen heeft: grotere schotels bereid je nog steeds liever met een oven. Je kunt dit probleem wel enigszins tackelen door voor een XL airfryer te kiezen, dit is een extra grote airfryer. Kijk hier voor meer informatie

Hoe eet je gezond met de airfryer?

Zo eet je gezonder met de airfryer
Zo eet je gezonder met de airfryer

Gelukkig kan een airfryer veel meer dan alleen friet en snacks bereiden, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Een aantal producten die je in de airfryer kunt bereiden en passen in een gezond en gevarieerd voedingspatroon: 

  • Een airfryer leent zich goed voor het roosteren van groenten. Denk aan aubergine, paprika, bloemkool en courgette. 
  • Ook vlees en vis kun je grillen met de airfryer. Het is wel aan te raden om vlees en vis met mate te eten, dat is goed voor jezelf én het milieu.  
  • Je kunt zelfs een eitje klaarmaken in de airfryer. Zowel een ei koken als bakken is mogelijk.   
  • Een gezonde variant op ‘normale’ friet is zoete-aardappelfriet. Zoete aardappelen lijken misschien op aardappelen, maar bevatten meer vitaminen en mineralen. Hoewel er wel koolhydraten inzitten, zijn het complexe koolhydraten die zorgen voor energie en een verzadigd gevoel.
  • Ook kun je met fruit experimenteren. Zo kun je zelf fruit drogen of een gezond alternatief voor chips maken, zoals bananenchips. 

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken