LIFE Werk

6 manieren om gezond te blijven tijdens drukke dagen

Last Updated on: 1st december 2021, 12:14 pm

Plan jezelf gezond
Plan jezelf gezond

1. Preparing is everything

Voorbereiden werkt echt in je voordeel, vooral als je het eigenlijk te druk hebt om steeds maar te staan koken en elke dag gehaast je eten moet klaarmaken voor de hele/volgende dag.

Meal prepping is daarom the key tot rust! En dit betekent eigenlijk gewoon voorbereiden 😉
Door bijvoorbeeld elk weekend te plannen wat je de komende week gaat/wilt eten kun je ervoor zorgen dat je een maaltijd voor twee dagen maakt, een gevulde pastasalade kan je ook gewoon de volgende ochtend meenemen voor lunch! Even nadenken, maaltijden voorbereiden en there you go! Het kost misschien even wat tijd om te plannen wat je gaat eten en om maaltijden voor te bereiden die lang te bewaren zijn in de koelkast maar je wint er uiteindelijk tijd mee. Door dit vol te houden merk je snel dat je gezonder eet omdat je je voorbereidt. Je hebt eigenlijk geen kans om ongezond te eten want je hebt alles al op de planning staan.

2. Eet voldoende

Eet jezelf gezond
Eet jezelf gezond

Zorg ervoor dat je voldoende eet/meeneemt. Als je niet genoeg eet is je energielevel ook minder. Het is belangrijk om goed te eten tijdens drukte. En dit begint bij het ontbijt. Ontbijten wordt vaak vergeten door haast of geen trek hebben in de ochtend. Maar toch mag je deze maaltijd niet overslaan, het is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag die je niet meer later kan inhalen. Met het ontbijt start je je dag, dus goed of slecht. Kies verstandig en maak een lekker ontbijtje voor jezelf. Je begint de dag dan al met veel energie!

Als je het ontbijt hebt gehad, dan begint je dag. Maar wat moet je nou als je onderweg bent? Of niet thuis bent? Stap 1 komt hier dus ook weer van pas: Voorbereiden. Als je geen tijd hebt in de ochtend kan je ook de avond ervoor al je lunch maken en tussendoortjes kiezen. Zo heb je in de ochtend genoeg tijd om te ontbijten en ga je voorbereidt de deur uit. Als er een personeelskantine is kan je natuurlijk daar ook wat dingen voor jezelf laten staan zoals wat beleg en speltcrackers.

Zorg er ook voor dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Door overhaast je lunch te maken of snel de deur uit te gaan met makkelijk eten is er een grote kans dat je belangrijke voedingsstoffen zoals zink en vitamines misloopt die juist van belang zijn voor veel energie. Overweeg dan om deze stoffen tot je te nemen door voedingssupplementen. Bij voorkeur 100% natuurlijke zodat je weet dat wat je wilt je ook daadwerkelijk tot je krijgt en je lichaam het goed kan opnemen.

Snack jezelf gezond
Snack jezelf gezond

3. Voorkom de drang naar snacks met suiker

Als je weet dat je een erg drukke week op de planning hebt staan, werkt suiker erg tegen je. Je kan de neiging hebben om zo’n dag door te komen met snacks als een mars of plakken ontbijtkoek maar dan kom je bedrogen uit. Suiker zorgt voor een korte energieboost maar daarna krijg je gelijk een dip, je wordt moe en je energielevel daalt. Dit komt natuurlijk niet van pas in drukke dagen, dus stap 1 is om suiker te vermijden, en dan heb ik het vooral over die stiekeme snacks bomvol met suiker. Die tussendoortjes doen meer kwaad dan je denkt.

De makkelijkste manier om niet de mist in te gaan is om een klein bakje te vullen met gezonde tussendoortjes. Wat je hier in doet kun je per dag afwisselen: een handje ongebrande en ongezouten nootjes, gedroogd of vers fruit, snackgroenten met een gezonde dip zoals hummus en natuurlijk kan je ook een blokje pure chocolade, maar dat wel met meer dan 75% cacao.

4. Stay hydrated!

Drink je gezond
Drink je gezond

Een cliché, maar toch het benoemen waard. Je moet altijd voldoende drinken. Vaak wordt dit vergeten, vooral als je een drukke dag hebt. Toch moet je elke dag minimaal 1,5 liter water drinken. Als je te weinig drinkt kun je snel last krijgen van hoofdpijn, en daardoor kun je je weer minder concentreren op je werk. Als je genoeg drinkt zit je snel voller en voorkomt het dat je trek krijgt. Dus genoeg drinken!

Als je de smaak van water zat bent, kun je het natuurlijk lekkerder voor jezelf maken, en het is ook nog eens gezond! Tegenwoordig heb je van die drinkflessen met een infuser. Super handig om bijvoorbeeld citroenschijfjes, muntblaadjes, een schijfje gember in te doen. Je water krijgt die lekkere frisse smaak en zo kom je de dag wel voort!

Wist je dat de combinatie van citroen en gember super gezond voor je is en ook nog eens je lichaam ontgiften?

5. Verlies sporten niet uit het oog

Ook in de drukke dagen is sporten belangrijk en goed voor je gezondheid. Je moet niet denken dat je een uur in de sportschool moet gaan sporten als een gek, want het kan ook veel makkelijker, thuis!

Korte maar krachtige workouts van een paar minuten doen al wonderen met je. Momenteel is een HIIT (high intensity interval training) een echte trend. En iedereen kan toch wel 10 minuutjes vrijmaken voor een workout thuis? Al doe je het voor de TV! Met 1 minuut wall sit, 20 crunches, 10 air squats, 10 jumping jacks, 20 springlunches kom je al een heel eind!

En als je nou echt genoeg excuses hebt om hiervoor geen tijd te hebben, denk dan aan de kleine dingen. Neem bijvoorbeeld is een keer de trap in plaats van de lift of loop wat rond als je lang moet bellen.

Denk jezelf gezond
Denk jezelf gezond

6. Neem de controle over je mind

Tot slot misschien nog wel het allerbelangrijkste, laat je gedachten niet de controle nemen. “Oh ik moet dat nog doen” “Nu snel boodschappen halen” “Wat moet ik nu snel koken?!” “Nu snel eten, want ik moet naar…” Alles maar snel snel snel.

  • Adem in, adem uit! Tel tot 10 in je hoofd terwijl je rustig ademt, zo kom je weer tot rust en doe dit elke keer als de gedachten van wat je nog allemaal moet doen weer door je hoofd spoken.
  • Schrijf alles op wat je nog moet doen. Geef dan alles een cijfer op schaal van 1 tot 5, 1 is niet belangrijk en kan je morgen ook doen en 5 is dat het echt vandaag nog moet gebeuren. Zo heb je helder op papier wat je wel en niet moet doen en dan kunnen die vervelende gedachten stoppen.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken