EAT

Meal prepping, super makkelijk!

Last Updated on: 9th oktober 2023, 11:03 am

Ben jij al bezig met Meal Prepping?

De manier om ervoor te zorgen dat je gevarieerd en gezond eet is Meal Prepping. Klinkt hip en fancy maar het betekend eigenlijk gewoon: Voorbereiden!
Bedenk de avond voor een rustige dag wat je de aankomende week wilt eten, maak je boodschappenlijstje en haal alles in huis. En op je vrije dag/avond ga je aan het werk. Je kan echt heel veel voorbereiden als je een beetje creatief bent. Dit zorgt ervoor dat excuses als “geen tijd” om gezond te eten meteen onderuit worden gehaald. Even 1 avond of middag voorbereiden en de hele week het gemak ervan. Dus geen voorraadkast vol met bijna kant en klare Wereldgerechten maar een voorraad met een koelkast en vriezer vol met gezonde keuzes voor de hele week.

meal prep, super simpel
Meal prep, super simpel

Je kan het preppen voor de hele week meteen regelen maar ook per maaltijd. Kook je recept voor vandaag in een dubbele portie en vries het in. Of bewaar het in de koelkast en eet de dag erna het als lunch. Kook altijd grote hoeveelheden rijst en vries ze per portie in. Bonen en kikkererwten kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor je maaltijdsalade van de dag erna. Maar ook restjes van gekookte of gebakken groente kan je weer verwerken in een salade of groente omelet. Eet je zoete aardappelen? Kook er dan ook wat meer, deze zijn namelijk ook koud lekker als tussendoortje. En natuurlijk ook de dag erna opgebakken of gestampt voor een lekker stamppotje.

Ook gedroogd fruit, noten en pitten kan je al per portie verpakken en klaar leggen voor als je buitenhuis werkt (of op kantoor bewaren) De combinatie hiervan is helemaal top omdat de eiwitten en vetten in de noten een goede balans geven tegenover de suikers in het fruit.

Nu zijn er veel preppers die voor 1 week voorbereiden met veel dezelfde ingrediënten, het nadeel daarvan vind ik dat je vaak hetzelfde eet. Mijn voorkeur gaat uit naar veel tegelijk klaarmaken en dan goed gelabeld in de vriezer. Vooral voor tussendoortjes als cake, muffins en notenbrood is dit heel erg handig, meteen in plakken snijden en in de vriezer voordat het op is! Maar ben je creatief genoeg dan kan je natuurlijk combi’s maken. Vandaag gekookte sperziebonen, morgen sperziebonen in de salade en de dag erna in een groente ovenschotel. Heb je nog wat over? Vries de ovenschotel dan in, zodat je er een andere keer nog van kunt genieten!

Stappenplan voor prepping

  1. Ga op zoek naar goed afsluitbare BPA-vrije bakjes. Gebruik geen wegwerpbakjes zoals die van de Chinees, deze zijn meestal niet geschikt om eten in te bewaren en opnieuw op te warmen.
  2. Maak een weekmenu. Ga er even goed voor zitten en stel een menu samen welke goed gevarieerd is voor zowel ontbijt, lunch als diner. Vind je het lastig om wat te bedenken, download hieronder een voorbeeld van een dag zoals ik ze aanbied in het weekmenu programma. Ik heb ook nog een makkelijk invulschema gemaakt waar je je weekmenu op kan noteren. Prik hem op je prikbord en je hebt de hele week lekker overzichtelijk wat je gaat eten. Ook voor de rest van je eventuele huisgenoten handig, kunnen ze alvast beginnen met het klaarmaken 🙂 Download hem hier. Er staat ook speciaal een vakje voor aantekening wat betreft voorbereiden.
  3. Plan je voorbereiding op een dag (of avond) dat je vrij bent zodat je in 1 keer klaar bent. Dus bijvoorbeeld; zondag = bakdag! Handig om 1 moment te creeren voor een uurtje bakken en braden, je hebt er de hele week plezier van.
  4. Haal de maaltijd op tijd uit de vriezer zodat je geen magnetron nodig hebt!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Ik heb zelf groots gemealprepped (schrijf je dat zo ;)) aan het einde van mijn tweelingzwangerschap. Ik had voor 2 weken in mijn diepvriezer met lekkere stoofpotjes. En allemaal bakjes zelfgetrokken kippensoep.
    Superhandig! Zo kon ik snel een lekkere en voedzame maaltijd op tafel zetten. Ik raad het mijn acupunctuur clienten die minder goed voor zichzelf zorgen door een drukke baan en zwangeren aan het eind van hun termijn altijd aan om te doen!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl