LIFE MOVE

De wandelstok: van statussymbool tot hulpmiddel

moderne wandelstokken

Last Updated on: 27th mei 2020, 02:32 pm

In historische films komen ze nog vaak voor: rijke en belangrijke mannen op weg naar hun club of een zakelijke afspraak met hoge hoed en wandelstok. Vaak lijken ze die wandelstok niet echt nodig te hebben en lopen ze even snel als ze de stok bij de butler hebben ingeleverd.

Dat klopt ook, want deze wandelstokken dienden als statussymbool. De knoppen waren in het algemeen van zilver en daarin werd indien van toepassing het wapen van het huis gegraveerd. Deze wandelstokken zijn geheel uit het straatbeeld verdwenen, maar zeer gewild bij verzamelaars. Voor de rijke en machtige mannen en vrouwen op deze wereld zijn er inmiddels heel andere statussymbolen beschikbaar.

De wandelstok is daarmee terug waar deze oorspronkelijk voor diende: een hulpmiddel bij het lopen. Het zorgt voor extra steun wanneer dat nodig is bij het revalideren of wanneer het evenwicht bijvoorbeeld wat minder wordt. Het is dan ook geen statussymbool meer, maar het kan zeker een toevoeging zijn voor een outfit.

Van kruk tot wandelstok

Het kan op iedere leeftijd gebeuren dat door een blessure of val de botten in je been moeten worden geopereerd. Op latere leeftijd komt dit meer voor omdat de botten brozer worden, de gewichten minder beweeglijk en de spieren en pezen minder soepel. Na een knie of een heupoperatie is er in het algemeen een periode van revalidatie nodig. Als hulpmiddel gaat het vaak dan van rollator naar kruk en soms komt daarna ook de wandelstok aan de orde.

Vooral senioren kiezen na een revalidatie ervoor om een wandelstok te blijven gebruiken voor de balans. Ook als het lopen moeilijker gaat kan een dergelijk hulpmiddel uitkomst bieden. Bij Vegro zie je een uitgebreid aanbod aan hulpmiddelen. Deze zijn heel geschikt om te gebruiken wanneer het evenwicht minder wordt of wanneer het om andere redenen nodig is extra steun te gebruiken.

De moderne opties

Tot midden van de vorige eeuw waren de wandelstokken meestal van hout en soms sneed de gebruiker die zelf. Vaak werd de onderkant dan afgewerkt met een stalen punt, voor meer grip en om slijtage tegen te gaan. Inmiddels worden er moderne materialen voor gebruikt omdat deze zowel praktischer als veiliger zijn. Voorzien van een stevige rubberdop zijn de wandelstokken van vandaag ook geheel aangepast aan de bestrating en gaan daardoor extra lang mee. Bovendien zorgt het tegelijkertijd ook ervoor dat de stok minder snel wegglijdt. Het rubber onderaan heeft dus ook een soort antislipwerking.

Er zijn inmiddels ook opvouwbare wandelstokken die erg handig zijn in het openbaar vervoer, zowel voor jou als voor je medepassagiers. Die kun je bijvoorbeeld meenemen in je tas, zodat je geen objecten of anderen ermee kunt raken. Een ander voordeel is dat je de wandelstok zo ook niet gemakkelijk vergeet. Opvouwbare wandelstokken zijn al erg licht, maar dat wordt nog overtroffen door wandelstokken van carbon. De toepassing hiervan is voornamelijk te danken aan de ervaringen die zijn opgedaan bij de formule-1 races.

Van anatomische greep tot mode-item

moderne wandelstokken
De Flipstick Foldaway is een zit- en wandelstok in één.

De moderne wandelstok is dus in de eerste plaats een hulpmiddel geworden. Dat zie je terug in de soorten die worden aangeboden. Er zijn ook wandelstokken met meerdere poten, bijvoorbeeld 3, om extra stabiliteit te bieden. Deze worden vaak binnen gebruikt. De wandelstok moet de gebruiker extra balans geven, niet alleen bij het lopen, maar ook bij zaken als boodschappen doen. Als iemand een artikel uit het bovenste schap wil hebben wordt er extra druk op de wandelstok uitgeoefend. Een anatomische greep kan dan voor die benodigde steun zorgen.

Een mode-item om mee te bewegen? Wellicht is dat te sterk uitgedrukt, maar ook wandelstokken gaan met de tijd mee en daarom kun je ze in allerlei kleuren krijgen, zowel in felle als in gedekte tinten. Als je exemplaren hebt in meerdere kleuren, kan je natuurlijk die wandelstok kiezen die het beste past bij jouw outfit. Bovendien zijn de diverse wandelstokken uitgevoerd met verschillende knoppen. Niet alleen de anatomische handgreep is bijzonder, ook de Derby-handgreep is een goede keuze. Deze zorgt ervoor dat de wandelstok er klassiek uitziet, maar je hebt tegelijkertijd goede grip. Kies altijd een wandelstok die goed aansluit op jouw persoonlijke stijl. Dan zal je de wandelstok met nog meer plezier meenemen, niet alleen omdat het voor meer steun zorgt, maar ook omdat het stijlvol staat. Wellicht dat ook dit beeld eens in historische beelden te zien zal zijn.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl