EAT Recepten lunch Recepten ontbijt

Hennep-chocolade boter!

hennepboter recept

Last Updated on: 8th november 2022, 01:41 pm

Hennep-chocolade boter

Hennep-chocolade  boter smaakt heerlijk op een cracker van bijvoorbeeld boekweit. Het is heel erg makkelijk en snel te maken en daar houden we van, toch?!

Je hebt nodig:

 • grasboter*
 • rauwe cacaopoeder
 • yaconsiroop of iets anders zoets (liever geen honing, want dat heeft een overheersende smaak)
 • gepelde hennepzaden

*Grasboter bevat ook de gezonde omega 3 vetzuren, samen met de vitaminen A, D en K2.

Bereidingswijze:

 1. Prak de boter fijn met een vork.
 2. Doe er naar smaak de overige ingrediënten bij.
 3. Prak alles goed door elkaar.

Wil je geen cacao en/of zoet gebruiken, maak dan ook eens gewone hennepboter.

Je hebt nodig:

 • grasboter
 • hennepzaden

Bereidingswijze:

 1. Prak wat boter fijn met een vork.
 2. Roer er wat hennepzaden doorheen.

Lekker op bijvoorbeeld een boekweitcracker.

Waarom is hennep zo bijzonder?

Hennepzaden bevatten de omega’s 3, 6 en 9 vetzuren. Omega 3 en 6 worden de essentiële vetzuren genoemd en het lichaam kan deze niet zelf aanmaken. We moeten ze daarom uit onze voeding halen. Het is belangrijk dat deze 2 omega’s in evenwicht zijn. Veel van onze voeding bevatten de omega 6 vetzuren, denk aan bewerkte voeding, maar ook gezonde producten als amandelen en zonnebloempitten bevatten veel omega 6. We krijgen hier dus vaak te veel van binnen. Omega 6 zweept ontstekingen op en omdat tegen te gaan hebben we omega 3 vetzuren nodig. Bij hennepzaden is deze verhouding in de juiste balans. De zaden bevatten behalve deze belangrijke omega’s ook nog het ontstekingsremmende en hormoonregulerende vetzuur gammalinoleenzuur (GLA), dit is zeldzaam en het komt bijvoorbeeld voor in moedermelk. Omega 9 vetzuren kun je ook vinden in avocado’s en olijfolie.

Hennepzaden bevatten ook veel eiwitten (meer dan de meeste andere zaden). Het eiwit bestaat voor 2/3 deel uit een erg hoge kwaliteit eiwit dat  veel lijkt op onze lichaamseigen eiwitten. Het wordt daarom goed opgenomen. Voor sporters die eiwitrijk willen eten voor het opbouwen van hun spieren en uithoudingsvermogen is hennepzaad daarom ook een prima aanvulling.

Hennepzaden bevatten acht essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in de stofwisseling waaronder het gelukshormoon serotonine.

Bij hennep denken de meeste mensen al snel aan marihuana en aan de psychoactieve werking daarvan, maar ik kan je geruststellen dat hebben deze zaden niet en daarom kun je ze ook rustig aan je kids geven. Ze zullen ze vast heerlijk vinden.

De zaden hebben een heerlijke nootachtige smaak en ik strooi ze regelmatig over m’n eten heen. Ze doen het ook goed over (of in) een smoothie of over een salade. Ik denk dat veel mensen dat al doen en daarom vond ik het leuk om er iets origineels mee te maken.

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

Bewaren

Over de auteur

Siggie Iggie

Hallo, ik ben Siggie, al lange tijd is mijn relatie met eten erg ingewikkeld voor me. Ik ben nu 43 jaar en sinds mijn 17e strijd ik tegen eetstoornissen. Dit heeft mij uiteindelijk op het pad gebracht van eerlijk en goed eten. Ik deel daarom graag mijn recepten via Gezondblog.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl