EAT Gezin Koolhydraatarm

Koolhydraatarm eten met je gezin

koolhydraatarm gezin
Hoe kan je koolhydraatarm eten met je gezin

Last Updated on: 12th april 2023, 09:31 am

 

Wat houdt een koolhydraatarm dieet eigenlijk in?

Als je ook koolhydraatarm wilt eten met je gezin is het eerst belangrijk om goed te weten wat het inhoudt. Een koolhydraatarm dieet is een dieet waarin je de koolhydraten in je voedingspatroon zo veel mogelijk vermindert. Als je het woord dieet hoort denken mensen vaak aan iets op korte termijn en vaak om af te vallen, maar eigenlijk betekend dieet “een speciale samenstelling van voedingsmiddelen”. Dat kan je tijdelijk doen als het je doel is om af te vallen maar je kan er ook voor kiezen om het “dieet” aan te houden en over te gaan naar een koolhydraatarme leefstijl. Weinig koolhydraten eten is namelijk niet alleen bedoeld voor de mensen die wat kilootjes kwijt willen, maar ook mensen die gevarieerder maar vooral gezonder willen eten/leven.

De basis van koolhydraatarm eten

Voor het dieet hoef je echt niet alle koolhydraten te schrappen, zolang je maar de juiste koolhydraten vermijdt. Dan zul je gaan merken dat je je energierijker gaat voelen terwijl je de overtollige kilo’s eraf ziet vliegen.

Wat zijn dan de slechte koolhydraten? Deze koolhydraten zitten in producten als brood, pasta, rijst, snoepgoed, frisdrank, vruchtensappen uit pak, kant-en-klare producten, noem maar op. Probeer deze producten niet meer te eten en vervang deze door bijvoorbeeld kip, eieren, “groene” groenten, Griekse yoghurt, noten etc. Bak bijvoorbeeld ook de kip in kokosolie i.p.v. bakboter.

Wat belangrijk is tijdens het dieet is dat je op zoek gaat naar de verborgen suikers in producten. Suiker is een voorbeeld van een slechte koolhydraat. Op de ingrediëntenlijsten op verpakkingen zal je suiker kunnen vinden onder verschillende namen: glucose-fructosestroop, dextrose, fructose, sucrose, siroop of glucose. Eigenlijk alles dat eindigt op ‘ose’ is suiker. In bijvoorbeeld fruit, zoete aardappelen en bonen zitten ook wel suikers maar deze zijn ook goed voor je.

Maar hoeveel koolhydraten mag je dan eten? Het is gebleken dat als je op een dag ongeveer 30% onbewerkte koolhydraten binnenkrijgt dat je dan in een goede richting zit. Je zit ongeveer op 30% als je de bewerkte koolhydraten schrapt, maar wel genoeg groente, noten, peulvruchten etc. eet. Dus eigenlijk een hele gezonde manier om koolhydraatarm te eten met je gezin.

Het verschil met vroeger

De balans in macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) is in ons huidige voedingspatroon compleet verdwenen. De hoeveelheid koolhydraten dat mensen tegenwoordig eten is bijna verdubbeld in vergelijking met de oertijd. Uit een onderzoek in 2000 blijkt dat het voedingspatroon van westerse samenlevingen voor ongeveer 55% bestaat uit koolhydraten (bron). Als we dit vergelijken met de oertijd, toen bestond het voedingspatroon van de wereldwijde jager-verzamelaar tussen de 22% en 40% uit koolhydraten (bron).

Een nog ander verschil is dat de jagers-verzamelaars hun koolhydraten voornamelijk uit natuurlijke voedingsmiddelen haalden (fruit, groente, paddenstoelen, noten en zaden) en de westerse samenlevingen juist steeds meer bewerkte koolhydraten eten (wit brood, pasta, vrucht- en frisdranken, snoepgoed).

Een aantal voordelen van een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet is zeker niet het zwaarste dieet dat er bestaat. Als je nog twijfelt staan hieronder een paar voordelen om je over de drempel te helpen.

  • Het koolhydraten dieet is gratis! Je kunt het dieet makkelijk volgen door de juiste ingrediënten op je boodschappenlijstje te zetten en vervolgens de juiste recepten te maken.
  • Het is een bewezen effectief dieet. Je zult binnen een week al resultaat gaan zien.
  • Het dieet is populair en er zijn zat online groepen waar je je kan aanmelden om met je mede afslankers te communiceren hoe het hun vergaat.
  • Als je eenmaal bent begonnen is het een makkelijk dieet om vol te houden in tegenstelling tot andere. Je mag veel eten, zolang het maar geen snelle koolhydraten zijn 😉

Mentaal voordeel

Ook heeft het dieet een “mentaal” voordeel. Een gemiddelde Nederlander eet te veel (snelle) koolhydraten met het gevolg dat je een schommelende bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Dat zal gaan leiden tot een verhoogde vetopslag, dalende energie en snaaigedrag. Je lichaam vraagt dan letterlijk om iets (zoets) te eten. Indirect voorkom je met een koolhydraatarm dieet dus ook snaaigedrag. Dat is één van de voordelen die bijdragen aan het feit dat je afvalt. Dat kun je overigens ook bereiken door gewoon ongeraffineerde koolhydraten met mate te nuttigen.

Hoe combineer je het met je gezin

Veel (vooral vrouwen) die anders willen gaan eten voor de lijn denken nog in termen als “een dieet volgen” en willen dan niet hun gezin erbij betrekken. Als je het dieet idee los laat en de insteek pakt van “gezond eten” dan is het meteen een stuk logischer dat je je gezin erbij betrekt. En ook al lijkt het lastig het valt best mee! In kleine stapjes kan je iedereen meekrijgen, als je maar zorg dat het lekker is!

Een voorbeeldje is pasta, je kunt gewone pasta gebruiken maar je kan ook pasta maken van courgettes met een spiraalsnijder. Ongeveer 1 courgette per persoon als basis. De rest van je saus maak je precies hetzelfde als je normaal doet zodat de overgang heel geleidelijk gaat. Verstop alle courgette resten en serveer het zonder iets te zeggen. Vooral kleine kinderen zullen het zo accepteren, vooral met wat geraspte kaas.

Een ander voorbeeld is bloemkoolrijst voor in de nasi! Dit maak je in een blender en verwerk je als gewone rijst. Dus gewoon met je kruiden en vlees en misschien nog wat satesaus erbij voor de kids. Bij mij kwamen ze er pas achter dat het geen rijst was toen ik het vertelde…

Door dit soort kleine aanpassingen kan je zoveel meer groente eten en veel besparen op de snelle koolhydraten.

 

Bewaren

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl