Foodfeiten Koolhydraatarm

Koolhydraten en depressie

Last Updated on: 1st december 2021, 12:31 pm

Ik eet al heel lang zo min mogelijk snelle koolhydraten zoals (wit)brood, pasta, suikers etc. Het zogenaamd koolhydraatarm dieet. In eerste instantie voor het afvallen, want dat ging als een speer!
Later zag ik ook de andere voordelen ervan in: geen opgezette buik, niet meer moe en futloos en niet de hele dag door trek.

Nu er steeds meer onderzoek gedaan wordt naar geraffineerde snelle koolhydraten is het niet alleen dat mijn lijf voelt dat het beter is, maar wordt het ook voor mijn hersens steeds duidelijker waarom dat zo is.

Ik kwam nu bijvoorbeeld een onderzoek tegen over depressie bij vrouwen en snelle koolhydraten. Eerst dacht ik nog hûh?!? maar nu ik het stuk heb gelezen lijkt het ook niet meer dan logisch. Geraffineerde koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel super snel en het lichaam reageert daarop om met het hormoon insuline dat weer omlaag te krijgen. En dat kan weer resulteren in moeheid, slechte concentratie, vergeetachtigheid en stemmingswisselingen.  Daarnaast bevatten de meeste snelle koolhydraten zoals brood en pasta ook weinig voedingsstoffen en verbruiken ze veel vitamine B

HAPPY FOOD: BANANEN EN AVOCADO!

Aan de andere kant is ook getest welke voedingsmiddelen juist een depressie helpen voorkomen en dat zijn onder andere banaan en avocado. Laten dat nu net de ingrediënten zijn die vaak voorkomen in mijn ontbijtjes! Vandaar dat ik vaak zo vrolijk ben.

Ook Omega-3 vetzuren (de zogenaamde essentiële vetten), die je onder andere kunt vinden in vette vis, is een hele krachtige antidepressivum. In landen waar veel vette vis wordt gegeten heeft de bevolking minder last van depressies.

Hoe sterk voeding meewerkt aan je gestel blijkt ook uit een ander onderzoek naar tryptofaan, als je onvoldoende daarvan binnen krijgt (te vinden in eiwitrijke voeding zoals vlees, vis, eieren en bonen) kan je sneller in een depressie terecht komen.

Het hele verhaal met ook een link naar het onderzoek vind je hier.

Ben ook zeer benieuwd of jij ook kan merken of je voeding samen hangt met hoe je je voelt. De meest bekende is natuurlijk chocolade en troost! Hier nog een link naar een eenvoudig receptje voor gezonde chocolade van kokosvet en rauwe cacao.

Wil je wat gezonder eten dan heb ik hieronder nog een handige tool voor als je naar de winkel gaat! Laat je gegevens achter en ik mail hem je meteen toe.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl