paleo versus koolhydraatarm
paleo versus koolhydraatarm
EAT Foodfeiten Koolhydraatarm Paleo

Paleo versus koolhydraatarm

Het begint een trend te worden om over te stappen op een gezonde lifestyle. Het paleo- en koolhydraatarm dieet zijn twee bekende diëten die je helpen om af te kicken van toegevoegde suikers en je daarna op het pad van gezond leven zetten. Daarom is het belangrijk om het onderscheid te zien tussen verschillende diëten en hier worden paleo en koolhydraatarm onder de loep genomen en vergeleken.

Wat is het Paleo dieet?

Het paleo dieet gaat ervan uit dat het eten in de oertijd van onze voorouders het beste is. Het dieet staat ook bekend onder de naam ‘oerdieet’. Onze voorouders aten het eten van onze moeder natuur, dus geen bewerkt voedsel. Zij kenden helemaal geen bewerkt voedsel maar functioneerden gewoon goed.

We gaan ongeveer 2,5 miljoen jaar terug in de tijd naar het tijdperk van de jager-verzamelaars. Zij aten voedsel wat op hun pad kwam zoals vlees en vis. Maar ze aten ook noten, zaden en fruit.
Met het paleo dieet ga je dus terug in tijd en het komt erop neer dat je meer natuurlijke voeding gaat eten dan dat je nu doet. Dus geen grote hoeveelheden suikers, zout en koolhydraten, want dat is “slecht” voor je volgens het paleo dieet. Maar je gaat ook ander eten vermijden, eigenlijk al het bewerkte voedsel zoals onder andere koek en snoep.

Het uitgangspunt van het paleo dieet is dat er wordt gedacht dat onze lichamen nog steeds beter functioneren aan deze prehistorische manier van eten, want het is nog maar 10.000 jaar geleden dat de landbouw ontstond en dat veranderden ons voedingspatroon ingrijpend.

Paleo voordelen

Een groot voordeel van het paleo dieet is, omdat je geen bewerkte producten meer binnenkrijgt, dat de kans op welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten flink dalen. Ook ga je je over het algemeen beter voelen en verhoogt je weerstand. Mensen die aan het dieet deelnemen beweren dat ze beter slapen. Dat komt door hun natuurlijke suiker- en cortisolspiegels. Daardoor ben je ook in de ochtend zeer actief en wil je slapen als het donker wordt.

Er zijn nog veel meer voordelen dus hieronder nog een paar op een rijtje:

 • Mooiere huid
 • Minder last van allergieën
 • Verliezen van overgewicht
 • Geen suikerpieken meer dus je hebt een gelijkmatiger energieniveau
 • Je krijgt een overvloed aan gezonde vitamines binnen
 • Vrolijker de gehele dag door
 • Populair dieet dus talloze recepten
 • Sterker immuunsysteem
 • Geen hongergevoel
 • Je hoeft het niet persé 100% te volgen, want er is een 80/20 regel


Paleo nadelen

Ondanks de vele goede voordelen zijn er ook nog wat nadelen waar je rekening mee moet houden.

 • Het vlees en vis is veranderd

Zoals bijna al het voedsel is ook vlees bewerkt. Het vlees wat in de supermarkten ligt is bewerkt en daardoor is de kwaliteit sterk afgenomen. De eiwitten in het vlees zijn ook gedaald en in plaats daarvan zit er veel meer verzadigde vetten erin.

Ook de vis heeft niet meer dezelfde kwaliteit als vroeger. Het water is erg vervuild en daardoor kan teveel vis schadelijk voor je zijn. Ook worden vissen steeds meer gekweekt, waardoor de vis van tegenwoordig niet meer te vergelijken is met de vis uit de oertijd. De vissen van nu krijgen heel ander voedsel binnen en ze hebben maar een minimale ruimte om te bewegen terwijl de vissen uit de oertijd gewoon goede voeding had en in de vrije oceaan kon zwemmen.

 • “Vasten”

Omdat de mensen uit de oertijd moesten jagen op voedsel kon het ook wel eens zo zijn dat ze geen eten konden vinden. Soms aten ze een dag niet of misschien wel meerdere dagen achter elkaar niet. Ondanks de honger is de mens dus niet uitgestorven. Onderzoeken tonen daarom ook vaker aan dat af en toe een maaltijd overslaan de gezondheid erg verbeterd. Het paleo dieet gaat er dan ook vanuit dat je af en toe een maaltijd overslaat, maar dat moet je dus ook maar net willen.

 • Duur

Omdat je veel verse voedingsmiddelen eet en ook nog eens biologisch kunnen de boodschappen kosten flink verhogen. Alleen de kosten kunnen wel weer wat gecompenseerd worden door alle bewerkte producten die je niet meer hoeft te kopen natuurlijk. Je hoeft geen snaaigoed, frisdrank en dergelijke meer in huis te halen en je zult merken dat dat heel veel gaat gaat schelen dus ook jij kan gezond eten met jouw budget.

 • Vegetariërs

Het dieet is erg moeilijk toepasbaar voor vegetariërs. Dat komt omdat vlees en vis een belangrijk onderdeel zijn van het paleo dieet. Je kan deze producten wel vervangen door voedingssupplementen maar dat gaat niet vanuit het paleo uitgangspunt.

 • Geen koolhydraten

Koolhydraten leveren noodzakelijke energie, vooral voor je hersenen. Helemaal geen koolhydraten is dus niet heel gezond. Als je geen koolhydraten binnenkrijgt gaat je lichaam het zogenoemde methylglyoxal aanmaken. En dat wil je niet, want dat is wel 40.000 keer zo actiever dan gewone suiker. het zet je ook nog eens op het spoor naar diabetes en veroudering.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Het woord zegt het eigenlijk al. Het koolhydraatarm dieet gaat er vanuit dat grote hoeveelheden koolhydraten, suikers, etc. slecht voor ons zijn, wat waar is. We krijgen een overvloed aan deze voedingsstoffen binnen, wat helemaal niet goed voor je is. Met een koolhydraatarm dieet ga je al die stoffen vermijden, zoveel mogelijk in ieder geval. Je moet wel een aantal koolhydraten binnen krijgen, want dat is goed voor je lichaam, maar daar houdt het wel mee op. Je eet alleen maar gezonde voeding, veel groenten en fruit, en bijvoorbeeld geen snaaiwerk en geraffineerde suikers.

Koolhydraatarm voordelen

Naast het feit dat het minderen van koolhydraten voor iedereen wel goed zou zijn, zijn er natuurlijk nog meer voordelen. Want heb jij al veel diëten geprobeerd en val je af op korte termijn maar zodra je ermee stopt vliegen de kilo’s er al weer aan? Dan is dit dus het perfecte dieet, want met dit dieet ga je eindelijk écht afvallen op lange termijn. Er zijn nog veel meer voordelen, te veel om per stuk uit te leggen dus hieronder weer een opsomming van een aantal voordelen.

 • paleo koolhydraatarmGeen hongergevoel meer
 • Blijvend slank
 • Je huid wordt gezonder
 • Veel meer energie
 • Zeg gedag tegen after dinner dips!
 • Je kickt af van je suikerverslaving (ook al weet je misschien niet dat je die hebt, die heb je waarschijnlijk wel zoals vele mensen)
 • Geen verhonger dieet
 • Af en toe zondigen mag vanwege de 80/20 regel

Tot slot zijn er talloze lekkere koolhydraatarme recepten. Als jij ook wilt starten met dit positieve dieet, dan kun je nu al beginnen met jouw favoriete recepten te maken door je onderin in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Koolhydraatarm nadelen

 • Stinkende adem

Bij een tekort aan koolhydraten (als je niet koolhydraatarm maar echt koolhydraatvrij gaat eten, dus ook zonder fruit en langzame koolhydaten) dan kan je heel erg uit je mond gaan ruiken. Door veel water te drinken en iets meer gezonde koolhydraten toe te voegen kan je dit voorkomen.

 • Constipatie

Door veel eiwitten en weinig vezels kan je last krijgen van constipatie. Denk er daarom goed om om voldoende vezels binnen te krijgen. Dit doe je door veel groente te eten, het liefste bij elke maaltijd.

Overeenkomsten en verschillen tussen de paleo- en koolhydraatarm diëten

Overeenkomsten:

 • Geen dieet maar een lifestyle

De grootste overeenkomst is dat het bij beide eigenlijk geen dieet is, maar een lifestyle. Je hebt heel veel diëten die tijdsgebonden zijn, maar dat zijn deze dus niet. Je kan je leefgewoonten voor altijd aanpakken en er bewust voor kiezen om gezonder te leven.

 • Beperken enkelvoudige koolhydraten

Ze beperken allebei de koolhydraten met een hoge glycemische index.

 • Voordelen

Er zijn een aantal voordelen die met elkaar overeenkomen. Onder andere dat je meer energie krijgt en dat je huid mooier en gezonder worden.

Verschillen:

 • Andere doelstelling

Bij een koolhydraatarm dieet zegt de naam het al, je verlaagt de koolhydraten en hierdoor ga je veel gewicht verliezen. Bij paleo is het de keuze in je voeding wat je wel en niet eet en niet zozeer om de koolhydraten.

Je moet veel beter opletten wat je eet en hoeveel. Ook mag je bepaalde dingen absoluut niet eten. Echter, bij het koolhydraatarm dieet maakt de hoeveelheid niet uit zolang het maar gezond is.

 • Andere “regels” voor bepaalde voedingsmiddelen/stoffen

Tussen deze twee verschilt het heel erg wat je wel en niet mag eten. Bij paleo mag je veel minder eten zoals zuivel, sojasaus en omega-6 vetten terwijl bij koolhydraatarm mogen deze 3 wel.

 • Koolhydraatarm duidelijker te volgen

Je hebt veel meer keuze en variatie in wat je mag en kan eten. Het staat dichterbij deze tijd waardoor het comfortabeler is om dit “dieet” te volgen.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken