Dieet ervaringen EAT Koolhydraatarm

Snel afvallen en slank blijven

Snel afvallen

Last Updated on: 29th januari 2021, 05:08 pm

Snel afvallen is vaak niet het probleem. Bijna ieder dieet belooft je dat je snel afvalt en bijna ieder dieet maakt het waar als je het dieet strikt volgt. Het verschil van de verschillende diëten zit in de volgende zaken:

 • Hoe makkelijk is het vol te houden of niet?
 • Wat is de impact van het dieet op je gezondheid?
 • Val je tijdelijk af of leg je een basis voor een blijvend eetpatroon?

Ik heb in mijn leven heel wat diëten gevolgd en allemaal beloofden ze me dat ik snel zou afvallen… en gek genoeg maakten ze dat allemaal waar. Herbalife, Sonja Bakker, Dokter Frank, Het wasbord dieet, South Beach… noem ze allemaal maar op. Maar slechts enkele laten je snel afvallen op een gezonde manier. In dit artikel leg ik je uit hoe je het snelst een blijvend resultaat kunt behalen.

Snel afvallen
Snel afvallen

Meten i.p.v. wegen

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten… of eigenlijk moet beseffen… is dat je niet perse gewicht wilt verliezen, maar vooral overtollig vet. Ik zeg dat omdat veel diëten op sluwe wijze zorgen dat je massa’s vocht verliest en spieren afbreekt. Ze noemen dat snel afvallen. Feitelijk ben je afgevallen, maar omdat je minder spieren in je lichaam hebt, gebruikt je lichaam minder calorieën in ruststand (dit veroorzaak o.a. het jojo effect). Daarnaast verlies je bij sommige diëten veel vocht, waardoor je je de hele dag uitgeput voelt. Dit zijn dan ook vaak de diëten die inzetten op calorie beperking om snel af te vallen.

Dus om goed te kunnen beoordelen of je echt vet afvalt, moet je kijken naar je lichaamsvet. Mijn favoriete en de meest eerlijke (confronterende) methode is door een foto van jezelf te maken in je ondergoed. Alternatieven zijn het opmeten van je maten (taille, heupen, borstomvang, benen, buik en armen) of een geavanceerde weegschaal die je lichaamsvet meet. Je broeksriem is doorgaans ook een goede methode om in de gaten te houden of je afvalt.

Tot slot is het belangrijk dat je jezelf de eerste twee weken niet weegt! … Echt niet doen!! Ik zal je vertellen waarom… Met de methode die ik zo ga beschrijven zul je je direct beter voelen. Je voelt je fitter en je zult de hele dag geen honger hebben. Als je na drie dagen op de weegschaal gaat staan en je ziet dat er geen kilo’s vanaf zijn, zullen je hersenen je vertellen dat je beter kunt stoppen. Zie het een beetje als een verslaving. Je lichaam schreeuwt om lekkers en vergoelijkt het met het feit dat je toch niet afvalt. Uiteraard is dat niet correct. Dus als je echt snel wilt afvallen, zul je moeten vertrouwen op deze methode.

Kortom:

 1. Je wilt vet kwijt raken… niet gewicht afvallen (dit is heel belangrijk)
 2. Je gewicht is dus niet van belang… weeg pas weer na twee weken… of zelfs later!
 3. Vertrouw blind op deze aanpak en laat je niet door je omgeving van je stuk brengen

Mijn eigen ervaring

Ik ben geen medisch specialist of diëtist. Ik heb geen enkele theoretische of praktijk achtergrond als het gaat om voeding of afvallen. Wel heb ik me de afgelopen jaren verdiept in wat specialisten zeggen, schrijven en publiceren. Wat ik hier in dit artikel schrijf is mijn eigen ervaring met de methoden die ik van verschillende specialisten heb geadopteerd. Om volkomen transparant te zijn, verwijs ik je aan het eind van dit artikel met alle liefde door naar de twee belangrijkste.

60 kg afgevallen in drie runs

Ik ben een ongelofelijke lekkerbek en heb totaal geen controle over de honger en reageer op impulsen. Als mijn lichaam het signaal afgeeft dat ik moet eten, dan moet ik eten en eet ik vooral lekkere dingen. Mijn reacties op die impulsen zijn oncontroleerbaar en dat is ook nooit veranderd. Wel heb ik in de loop van de jaren geleerd hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn lichaam die impulsen niet meer geeft.

Mijn impulsieve eetgedrag zorgt er dan ook voor dat ik binnen no-time aankom… en iedere keer weer. Ik ben ongeveer zo’n 1,85m lang en ik heb ooit 120KG gewogen!! Het was zelfs zo erg dat ik erdoor op de eerste hulp belandde omdat ik dacht dat ik een klaplong had. Het bleek mijn overgewicht te zijn die zorgde voor mijn benauwdheid. Mijn besluit om af te vallen zorgde ervoor dat ik in een half jaar ruim 30 KG afviel! Als je het over snel afvallen hebt 😉 Ik had destijds geen idee wat ik deed, maar het werkte! Diezelfde methode gebruik ik nog steeds en gemiddeld val ik er nog steeds snel van af.

Niet dat ik nu 70 KG weeg, hoor… ondanks mijn overtuiging van gezond eten, heb ik nog steeds af en toe een periode dat ik er gewoon even niet op wil letten. Dat bevalt me overigens prima, want ik weet nu immers hoe ik die kilo’s weer snel kwijtraak. Nu weer even genoeg over mij en over naar de hamvraag… hoe kan je dan snel afvallen?

De samenvatting

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weten hoe het werkt. Daarom hier al even kort de samenvatting. Ik adviseer je wel om het artikel te lezen, zodat je niets mist.

Er zijn slechts 5 dingen die je moet doen om zo snel af te vallen:

 1. Eet minimaal 2 koolhydraatarme maaltijden (dat is echt minder erg dan je denkt!)
 2. Eet vooral eiwitten en vetten
 3. Sport eens per 2 dagen 5 minuten (geen spelfout)
 4. Eet een klein hapje voor het slapen gaan
 5. Leg een icepack in je nek voor het slapen gaan

Ik beloof dat als je deze 7 regels strikt volgt, je over 4 maanden 10 tot 15 kilo kwijt bent. Hieronder ga ik verder in op wat de regels inhouden. Snel afvallen was nog nooit zo eenvoudig!

gezonde weekmenu's

1. Koolhydraatarm eten

Het is inmiddels zo’n 8 maanden geleden dat ik besloot dat ik wilde afvallen door een koolhydraatarm dieet. Iets wat uiteindelijk mijn leven heeft veranderd. Maar wat houdt het feitelijk in… dat koolhydraatarm eten? Het belangrijkste is dat je geen granen en suikers eet. Dat betekent dat je geen brood, aardappelen, (de meeste) zuivel, witte rijst, pasta, snoep en koek eet.

Wat je dan wel eet?

Ontbijt:

Je begint ’s ochtends bijvoorbeeld met een shake (kies wel de goede zonder suikers, anders werkt het niet), eieren, bacon of Griekse yoghurt met kaneel. Het liefst een combinatie van twee van deze. Ik koop bijvoorbeeld voorgebakken bacon (Lidl/Jumbo), zodat ik ’s ochtends vroeg niet hoef te bakken. Meestal combineer ik dat met iets eiwitrijks, zoals 2 of 3 eieren. En geloof me… als je met de eieren begint, kun je makkelijk 4/5 uren vooruit zonder honger te hebben! Doe er wat zout op of zoals ik een klein beetje suikervrije mayonaise. Kies jij voor de Griekse yoghurt… doe er dan kaneel door! Die is niet alleen optioneel voor de smaak… de kaneel voorkomt dat je een insuline piek krijgt van de yoghurt en alsnog gaat schransen. Wil je niet aan de eieren ’s ochtends? Ik ook niet! Ik gebruik deze shake om aan m’n eiwitten te komen. Deze is ook nog lekker… dat waren ze niet allemaal 😉

Lunch:

Maak een lekkere salade, eet vlees en groente. Zelf eet ik meestal een salade en soms eet ik een rookworst of twee tartaartjes. Je vindt hier mijn favoriete salade. Ga vooral niet zuinig doen… het moet een flinke salade zijn. Je zult merken dat je de rest van de dag zit en dat je ’s avonds minder eten nodig hebt om vol te raken. In principe mag je alle soorten vleessoorten eten, maar pas op met voorverpakt en gepaneerd vlees. Daar zitten veel koolhydraten in.

Diner:

Wil je er echt het maximale uit halen en als de bliksem afvallen? Eet dan ook ’s avonds koolhydraatarm. Het iets lastiger om daar iets voor te bedenken, maar het resultaat is fantastisch. Zorg dat je avondmaaltijd bescheiden is. Lukt het je niet om een kleine portie te eten, zorg dan dat de koolhydraatarme gerechten van de volgende dag groter en beter vullend zijn.

2. Vetten en eiwitten helpen je snel afvallen

Als niet afvalt met deze methode, dan eet je te weinig vet! Je zult veel vet moeten eten om vet te verbranden. Ik heb het dan niet over een frikandel of een kroket, maar over bijvoorbeeld avocado’s, tonijn, zalm, olijfolie, bacon, Zaanse Mayonaise, worst, vlees of Griekse yoghurt. Laat in ieder geval de ‘vetarme’ producten links liggen. Het principe van van veel vetten eten en je lichaam in een vetverbrandingsmodus krijgen het ketosis.

Geloof me… dit helpt je snel afvallen!

3. Sport eens per 2 dagen 5 minuten

Tja… meer kan ik er niet van maken. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat heel kort, heel intensief trainen veel meer impact heeft dan langdurig sporten. Ik ga er nu maar even vanuit dat je geen bodybuilder wilt worden, maar gewoon strakker in je vel wilt zitten. Maar sla dit stukje niet over als niet op zoek bent naar spiergroei! Het helpt bij het snel afvallen!

Dit is het enige wat je om de dag moet doen om sneller af te vallen en goed in vorm te raken:

 • Zak 20x door je knieën (Squats)
 • Druk je 25x schuin op tegen een muur of een aanrecht
 • Gebruik de fitnesselastieken om je biceps te trainen… 12x
 • Span 25x je buikspieren aan als je net in bed ligt

Meer is het niet en binnen een week voel je het resultaat. Het werkt mede heel goed omdat je veel eiwitten binnenkrijgt. Sla het niet over! Het lijkt nutteloos door de kort inspanning, maar het is een essentieel onderdeel.

4. Een klein hapje voor het slapen gaan

Onlangs schreef ik een artikel over hoe een snack voor het slapen gaan je helpt om ’s nachts vet te verbranden. Dit is niet uit de lucht gegrepen! Meerdere onderzoeken wijzen het uit! Eet een handje amandelen, neem een plak worst of een schaaltje yoghurt. Wil je weten waarom het werkt? Lees dan dit artikel.

5. Een icepack in je nek

Op het moment dat je lichaam het koud krijgt, gaat het vet verbranden om je lichaam te verwarmen. Timothy Feriss schreef erover in zijn boek ‘Body een lijfboek‘ en de resultaten zijn verbluffend. Pak een icepak, wikkel het in een theedoek en leg het 20 minuten onderin je nek.

Tot slot

Je zult merken dat het vooral moeite kost om de weerstand van je omgeving te weerstaan. Mensen die taart trakteren, mensen die grapjes over je salade maken en partners die niet mee willen doen. Zorg dat je voor jezelf het besluit neemt dat je dit gewoon 2 maanden wilt proberen! Na 4 weken weet je niet beter meer en mis je het brood en de aardappelen ook niet meer. Het is jouw lichaam en jij wilt snel afvallen… doe 4 minimaal 2 maanden geen enkele concessie en je herkent jezelf niet meer terug. En uiteindelijk zul je dan misschien niet snel afvallen maar blijft het er wel af!

Boeken, bronnen en tools

Nawoord

Op dit blog schrijven we veel over koolhydraatarm eten en koolhydraatarme diëten.  We hebben sinds 2016 ook ons eigen programma ontwikkeld met koolhydraatarme recepten. Hier kan je er meer over lezen.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl