EAT Foodfeiten

Waarom thee (niet) goed voor je is

thee ongezond

Last Updated on: 20th juni 2024, 08:53 am

Is thee gezond of ongezond?

Dat thee een gezonde drank is, hoeven we je niet te vertellen. De, op water na, meest gedronken drank ter wereld bevat tal van stoffen die goed zijn voor je gezondheid, je zou er wittere tanden van krijgen én een stralende glow. Van sommige theesoorten zou je zelfs afslanken? Omdat er zo veel misverstanden over thee bestaan, wil ik jullie toch graag even vertellen waarom thee nu net gezond is, maar ook, wanneer het afgeraden wordt om thee te drinken. We gaan de volgende vraag verkennen.. is thee gezond?

Het internet is een ware bron van (mis)informatie als het op thee aankomt. Echt, wat ik allemaal gelezen heb, en als ik dat dan vergelijk met wat ik ervaren heb tijdens mijn opleiding en mijn bijscholingen, dan vraag ik me toch af waarom zulke dingen de wereld nog niet uit geholpen zijn.

Waarom is thee zo uniek?

Thee is eigenlijk best wel een unieke drank. In tegenstelling tot bijvoorbeeld frisdranken en dergelijke, wordt thee, net als water, heel makkelijk opgenomen door het lichaam. Hoe hoger de kwaliteit van de thee, hoe meer de thee kan bijdragen aan ons lichaam, onder meer doordat deze drank tal van voedingsstoffen bevat. Wist je trouwens dat thee in sommige culturen nog steeds als groente wordt beschouwd?

thee ongezondThee bevat dus verschillende stoffen die positief bijdragen aan onze fysieke, maar ook mentale gezondheid. Zo is thee, en dan heb ik het over echte thee, van de theeplant (Camellia sinensis), een bron van fosfor, ijzer, cafeïne (en dat is niet enkel negatief), polyfenolen, verschillende vitamines (waaronder B complex), … Het is wetenschappelijk bewezen dat in een goed gezet kopje thee voorgaande stoffen voorkomen. Hoeveel is afhankelijk van het verwerkingsproces, het type thee, het water en zelfs het seizoen waarin de thee is geplukt. Maar het allerbelangrijkste: hoe de thee is gezet!? Als dat geen bewijs is dat je beter voor kwaliteitsthee kunt gaan, en deze op de (voor jou!) perfecte manier leert zetten.

Ik kan hier uren over vertellen, maar ik ga het houden bij een korte samenvatting van wat er vandaag geweten is. (Ter info: met een kop, bedoelen we een mok van 250 ml)

Is thee gezond? De keyfacts

 • 3 kopjes thee per dag verlagen het risico op een hartinfarct
 • 6 kopjes donkere thee (dit is niet de zwarte thee, maar de donkere, gefermenteerde thee! Bv. puehr) dragen bij tot het verlagen van het (slechte) cholesterolgehalte
 • 4 kopjes thee zorgen dragen bij tot een verlaging van de afscheiding van het stresshormoon Cortisol.
 • Donkere thee draagt bij tot een betere bloeddoorstroming
 • Groene thee is rijk aan catechines en natuurlijke antioxidanten, die onder meer preventief tegen kanker zouden werken. Maar over de effecten van thee vs. kanker is nog veel te weinig geweten om daar wetenschappelijke uitspraken over te doen.
 • Thee helpt om je gewicht onder controle te krijgen, sommige theesoorten zijn vocht afdrijvend en andere theesoorten zullen zelfs vet gaan afbreken. Bovendien heeft thee ook een positief effect op het insulinegehalte in het bloed.
 • Thee zorgt er ook voor dat er een kleinere kans is op nierstenen
 • Thee bevat aminozuren, die een positieve invloed hebben op onze focus en concentratie
 • Groene thee verhoogt energie op mentaal vlak, terwijl zwarte thee energie bezorgt aan de spieren.

Lees ook eens over gezondheid en rooibos thee.

Wat je moet weten over thee?

Té is altijd te veel, en dat geldt ook voor thee. Er zijn dan ook enkele dingen die je in het achterhoofd moet houden als je thee drinkt als bijdrage aan je gezonde levensstijl.

 • Drink nooit meer dan 1,5 à 2 liter thee per dag
 • Doe geen suiker of zoetmiddelen in je thee
 • Beperk de inname van cafeïne tot maximum 200 mg per dag (hoe je dat kunt doen, bespreek ik in een volgende blogpost)
 • Overmatig thee drinken kan een effect hebben op het ijzer- en het calciumgehalte in je lichaam
 • Drink nooit meer dan 1 à 2 kopjes ECHT sterke thee per dag, en als je dat doet, voldoende water drinken. Te veel sterke thee verhoogt namelijk de kans op hart- en nieraandoeningen, hartkloppingen en slaapproblemen.
 • Kies voor de juiste drinktemperatuur (+/- lichaamstemperatuur). Te warme dranken zijn niet goed voor je slokdarm en bij uitbreiding spijsverteringsstelsel. Zeker op lange termijn.

Wanneer kun je beter geen thee drinken?

 • Als je honger hebt, drink ook nooit thee op een lege maag.
 • Drink geen thee voor de maaltijd
 • Drink ook niet meteen na de maaltijd thee. Laat je lichaam wat genieten van je maaltijd en wacht nog ongeveer een kwartiertje met theedrinken na het eten.
 • Neem geen medicatie met thee.
 • Thee breekt geen alcohol af!
 • Als je geconstipeerd bent, drink je best enkel lichte thee
 • Als je koorts hebt, dan drink je het best enkel water.

Dit was een algemeen overzicht van waarom thee (niet altijd) gezond is voor iedereen in het kader van een gezonde levensstijl. Willen jullie ergens uitgebreider op in gaan? Dan hoor ik het graag.

Over de auteur

Jessica

Ik ben Jess, (bijna) 31 en mama van 3. Mijn grote passie is thee: al decennia ben ik fervent theedrinker en dat is de laatste jaren een beetje uit de hand gelopen. Ondertussen mag ik me theesommelier noemen en heb ik een gezellig theewinkeltje in Aarschot, België. Wat denken jullie van een virtueel kopje “Thee met een Verhaal”? Als jonge mama, en sinds mijn burn-out, ben ik ook enorm bezig moet (gezonde) voeding. Ik volg een opleiding voedingsdeskundige en deel graag met jullie hoe ik mijn man en kinderen aan het gezonde eten krijg, leuke recepten en toffe tips. Gaan jullie mee op ontdekkingsreis?

4 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Hoi Miranda,

   Een thee wordt sterkt door het heel lang te laten trekken. Ik ga er vanuit dat ze het hier heeft over de zwarte theeen. Er zijn zoveel soorten Yogi tea en in veel soorten zit geen zwarte thee dus dan gaat dat niet op.

   Groetjes Evelina

 • Hoi Jessica,

  Hoeveel cafeïne of theïne bevat slappe thee?
  Ik hou namelijk helemaal niet van sterke (normale thee), en gebruik vaak een zakje een-kops-thee voor een hele pot. Ik neem aan dat dit gevolgen heeft voor de hoeveelheid cafeïne, maar ik kan daar nergens iets over terugvinden.

 • Hi Jessica,
  Ik heb gisteren heel goed en vast geslapen, zou graag willen weten hoe dat komt (dan kan ik dit herhalen). Ik heb 3 kopjes sterke Oolong thee gedronken daarvoor, er staat altijd een zoutlamp aan in de slaapkamer; ik heb voor het slapen niet gestretcht, dus daar zal het niet van komen. Ben benieuwd wat de trigger is.
  Vast bedankt voor je reaktie.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl