EAT Recepten Diner Recepten lunch

Deze salade voorkomt dat ik de fout in ga

Koolhydraatarme salade

Last Updated on: 1st juli 2021, 08:56 pm

Mijn collega’s op kantoor weten inmiddels al niet beter dan dat ik tussen de middag een salade eet en daarnaast een koolhydraatarm dieet volg. En hoewel ze er in het begin wat raar van op keken, krijg ik regelmatig complimenten over de smakelijke combinatie van de salade. En naast dat de salade erg smakelijk en gezond is, is deze salade mijn lifesaver als het gaat om het volhouden van mijn eetpatroon. In dit artikel ontleed ik de configuratie van mijn magische salade.

De ingrediënten

De kracht van deze salade is de eenvoud ervan. Ik maak mijn salade ’s ochtends voor mijn werk klaar en ik wil daar niet teveel tijd aan besteden. Hij moest dus makkelijk te bereiden zijn. Deze salade is zonder aanvullende instructies of volgorden, een samenstelling van de volgende ingrediënten:

 • Sla (ik vind die van de Lidl in een bakje het lekkerst)
 • Een halve komkommer/een grote augurk in kleine stukjes
 • Een halve Avocado
 • 35 g uitgebakken spekreepjes (ik wil niet bakken, dus ik koop ze kant en klaar bij de Lidl. Die van de Lidl bevatten helemaal geen suikers)
 • 125 g gerookte kipreepjes
 • 2 eetlepels Belze Mayonaise (Belze mayonaise bestaat uit ei en olie en geen koolhydraten)
 • 2 theelepels mosterd
 • Gebroken lijnzaad

Wat de ingrediënten voor me doen

De sla

De sla vormt de basis van mijn lunch. Ongeveer zo’n 75-100 gram eet ik er per dag van. De sla zorgt voor vulling en vol gevoel. Verder blijkt uit een aantal onderzoeken dat sla giftige stoffen uit je lichaam filtert. Ik heb er geen onomstotelijk bewijs van gevonden, maar ik mag graag geloven dat het zo is. Zo’n 100 gram sla bevat slechts 13 kCal.

Komkommer

De komkommer zorgt ervoor dat ik snel verzadigd ben. Eigenlijk al tijdens het eten van de lunch. Dat volle gevoel is belangrijk omdat je maag gemiddeld pas na 15 minuten aan je hersenen doorgeeft dat je vol zit. De komkommer bestaat voor een groot deel (94 gr. op 100 gr.) uit water en bevat vooral veel vitamine K. Ongeveer zo’n 20% van de ADH.

Avocado:

Vetten zijn onmisbaar in ons dieet en de avocado zit bomvol gezonde vetten! Daarnaast is de avocado een bron van vitaminen en vezels. Het is een goede bron van kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Daarnaast het mineralengehalte bijna drie keer zo hoog als in de meeste andere vruchten.

Spekreepjes:

De spekreepjes zitten in mijn salade vooral voor de smaak. Je zou ze weg kunnen laten, maar ik vind dat ze net even wat extra ‘bite’ toevoegen aan de salade. Ook de vetten in de spekjes zijn goed voor ons lichaam. En hoewel de spekjes ook minder goede vetten bevatten, zijn de vetten essentieel voor ons lichaam om de vetverbranding van ons lichaam op gang te brengen of te houden. Je kunt ze dus vervangen, maar zorg er dan wel voor dat je iets anders vets aan de salade toevoegt. Bijvoorbeeld noten.

Gerookte kipreepjes:

De kipreepjes zitten vol met eiwitten en zorgen dan ook voor een verzadigd gevoel. Daarnaast zorgen deze kipreepjes door hun eiwitten voor dat ik geen spieren ga verbranden door het tekort aan calorieën. Feitelijk bevat bijna ieder vleessoort voldoende eiwitten om dat te bewerkstelligen. Je zou dus ook bacon, gehakt of biefstukreepjes kunnen toevoegen.

Belze mayonaise:

De meeste mensen zijn gewend aan mayonaise waar om de een of andere duistere reden suiker aan toe is gevoegd. Daarom kan deze Belze mayonaise wat ‘zout’ overkomen. Gebruik dus iets minder als je zou doen met normale mayonaise. Deze mayonaise bestaat uit alleen eieren en olie en is daarom koolhydraatarm.

Mosterd

Het geheime ingrediënt als je wilt afvallen. Mosterd verhoogt namelijk je metabolisme. Het zit vol met vitaminen en mineralen. Mosterdzaad bevat de mineralen seleen, fosfor, magnesium, mangaan en zelfs omega 3. Daarnaast worden verschillende genezende werkingen toegeschreven aan mosterd… en aangezien ik het lekker vind en het goed past in mijn salade, neem ik gemakshalve aan dat het waar is… in het ergste geval is het goed voor een placebo effect 🙂

Gebroken lijnzaad

Nou niet allemaal gaan steigeren en roepen dat mijn stoelgang niet goed is. Dat is niet de reden waarom ik gebroken lijnzaad aan mijn salade toevoeg. De reden van dit ingrediënt is dat lijnzaad omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium bevat. Goed voor je dieet, hersenen, metabolisme… en ja ook je stoelgang… mocht je daar onverhoopt toch wat last van hebben.

Al met al..

Mijn salade bestaat vooral uit eiwitten en vetten. En slechts een klein beetje koolhydraten, maar dit zijn de goede (langzame) koolhydraten. Deze salade bevat al een groot deel van de voeding die ons lichaam dagelijks nodig heeft. En omdat de salade zo goed gevuld is, zorgt de salade ervoor dat je het vol kunt houden tot de avondmaaltijd… zonder honger of trek! Heb je zwaar werk? Voeg dan nog wat noten, linzen of een gekookt ei toe aan de salade.

Over de auteur

Redacteur

2 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen
 • Super leuk om te lezen en te zien dat jij hier achter zit! Ik ben de aangetrouwde tante van de Fam.
  Ik eet altijd gezond maar vind dit zo leuk!
  Succes verder en hou me op de hoogte!
  Gr Dominic

  • Hallo Dominic, wat een leuke reactie! 🙂 Ik hou je zeker op de hoogte! Je krijgt de groetjes van Majella.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl