EAT

Vandaag moet ik 6000 calorieën eten om af te vallen

6000 kcal eten

Last Updated on: 29th januari 2021, 03:38 pm

[vc_row][vc_column][vc_column_text]**Edit: Inmiddels ben ik afgestapt van het extreem ‘over-eten’ en doe ik nog wel cheat days, waarbij ik 2500 – 3000 kcal eet. Dit lijkt effectiever te werken voor het gewichtverlies en je wordt er ook nog eens niet misselijk van ;). De rest van het artikel klopt wel, maar je moet de 6000 kcal dus vervangen voor die 2500kcal.**

Dat klinkt natuurlijk gek… en dat is het ook… en ondanks dat er nuances zijn (die beschrijf ik zo), werkt het echt! Die 6000 calorieen die ik vandaag moet wegwerken (geloof me.. als je zoveel eet is het niet eens verzadigend meer) gaan ervoor zorgen dat ik over 3 dagen een 500gr – 1000gr vet kwijt raak. Geen vocht… lichaamsvet!

Eerst even een korte introductie achter dit verhaal. Tot voor kort woog ik zo’n 105 KG en iedere BMI meter vertelde me dat ik me in een risico groep bevond. Het werd tijd om er wat aan te doen! In 2006 woog ik nog 130 KG en besloot van de een op de andere dag dat ik moest afvallen. Ik raakte binnen enkele maanden ruim 30 KG kwijt. Onbewust bekwaam bleek ik te zijn… weet ik nu. Ik at alleen nog brood, kipfilet, sla, gehakt en sperziebonen. Nu realiseer ik me waarom het zo goed werkte. Ik volgde, op die ene boterham in de middag na, een koolhydraatarm dieet. Niet normaal hoe snel die kilo’s eraf vlogen! Later verlaagde ik mijn gewicht nog eens met 10 KG door te gaan hardlopen. Op mijn top liep ik samen met mijn broertje Tom 25 kilometer… 2x per week!

In 2010 (toen ik 92 kg woog) ontmoette ik Majella en begonnen andere dingen belangrijker te worden dan mijn gezondheid. Lijkt gek als je het zo leest, maar miljoenen mensen maken onbewust die beslissing. Ik werd opgezogen door mijn werk en mijn zakelijke ambities en verloor mijn gezondheid uit het oog. Afgelopen voorjaar (mei 2013) kocht ik het ebook ‘Body een lijfboek‘ van Tim Ferriss. Een wereldberoemde auteur die, naar mijn smaak, een geweldige en animerende schrijfstijl heeft. Dat boek veranderde mijn leven voorgoed!

Hoe dat boek mijn gezondheid verbeterde

Veel dieten zijn gebaseerd op het verminderen van calorie inname en het verhogen van het verbruik van de calorieën door meer te bewegen. De open deuren die iedereen wel kent. Die dieten maken je leven tot een ware hel. De hele dag ben je bezig met eten en na een week begin je je af te vragen waarom jij er zoveel moeite voor moet doen, terwijl ogenschijnlijk mensen in je omgeving dat niet hoeven te doen. Het boek van Tim Ferriss veranderde het beeld van een dieet. Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie erg sceptisch tegenover het dieet stond omdat je zo ongeveer alle suikers moet laten staan. Dus ook brood, pasta en rijst. Maar het boek was leuk geschreven, dus ik las verder. En hoe verder ik las, hoe meer ik overtuigd raakte door de filosofie van Tim Ferriss over voeding en gezondheid.

Ik ben nu ongeveer 2 maanden bezig met het eetpatroon uit het boek ‘Body een lijfboek’ en de kilo’s vliegen eraf. De eerste weken leek er nauwelijks iets te gebeuren, maar in de spiegel was het duidelijk zichtbaar. Mijn lichaam veranderde van vorm. Het volhouden zorgde ervoor dat ik ruim 8 KG kwijt raakte, mijn spieren duidelijk meer vorm krijgen, mijn riem kon twee gaatjes strakker en al mijn kleding valt een stuk beter.

Fitter en gelukkiger dan ooit

Ik eet dus nu al twee maanden koolhydraatarm. Op een gemiddelde dag slechts 30gr koolhydraten. Ik begin de dag met eieren en spek en de laatste tijd een eiwittenshake. ‘S middags eet ik een lekkere salade en ’s avonds vaak vlees met groenten. Sinds ik dat doe heb ik geen last meer van maagzuur. Iets waar ik mijn hele leven al mee kampte. Ik kan me beter concerteren (heb ik wel ADD of zou het door die suikers gekomen zijn?) en denk niet meer de hele dag aan snoep, koek en eten. Ook kan ik me niet meer herinneren hoe honger voelt en voel me fitter en gelukkiger dan ooit. Er is verder niets in mijn leven veranderd, behalve dat ik suikers uit mijn dieet heb geschrapt.

Nu over die 6000 calorieën

De hele week volg ik strikt mijn nieuwe eetpatroon. Ik eet dagelijks ongeveer zo’n 2200 tot 2300 kCal om af te vallen (zonder honger!). Mijn lichaam verbruikt ongeveer tussen de 2500 en 2800 kCal per dag. Geen crash-dieet dus. Maar ons lichaam is gebouwd om te overleven en als het te weinig calorieën binnen krijgt, past ons lichaam zich aan aan de omstandigheden. Je lichaam gaat dus gewoon minder verbruiken. En dat is waarom die 6000 kCal dag nodig is om af te vallen. Gedurende 24 uur eet ik alles wat ik wil. Brood, croissants, verse jus, patat, chips, koek, snoep, toetjes enzovoorts. Alle het eetbare dat ik in mijn handen krijg, steek in mijn mond.

Mijn lichaam snapt er niets van en verhoogt als een idioot mijn metabolisme om al die rotzooi te verbranden en heeft het idee dat ik zojuist ben gearriveerd in een oase van eten. Mijn verbranding gaat weer omhoog, waardoor mijn eetpatroon de dagen daarna weer kan zorgen voor gewichtsverlies. De volgende dag kan het gewichttoename wel oplopen tot een paar kilo!! Allemaal vocht dat ontstaan is bij het verwerken van al die (lekkere) rotzooi die ik de vorige dag in m’n mik had gestoken. Maar 72 uur later sta ik er heel anders voor… ik ben 600 gram lichter als de ochtend voor de belachelijke bunker dag.

Schade beperken

Al die rotzooi is natuurlijk niet goed voor je. Daarom beschrijft Tim Ferriss een aantal tips die je helpen om de schade te beperken. Op zo’n dag moet je even iets meer koffie of groene thee drinken dan normaal (zodat al dat gif wat sneller je lichaam gaat) en drink je een verse jus rond een uur of 10. Het gaat te ver om alles hier te beschrijven, dus als je het interessant vindt raad ik je aan het boek ‘body een lijfboek’ van Tim Ferriss te kopen.

De perfecte koffer

Dossier: Koolhydraatarm

Op dit blog schrijven we veel over koolhydraatarm eten en een koolhydraatarm dieet. Wil je hier meer over weten. dan kun je via het dossier “koolhydraatarm eten” eenvoudig je weg vinden binnen dit onderwerp. Zo vindt je er de basics, maar ook alle artikelen die dit onderwerp raken.
.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]*Wij schrijven al vanaf 2014 aan dit blog samen met onze gastbloggers. Niet alles wat er wordt geschreven  is onze persoonlijke mening. Lees hier onze visie op de hoofdthema’s Eat, Move, Life[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl