EAT

Welke pannen wil je sowieso in huis hebben?

https://unsplash.com/photos/J5ybwA02dvI

Wie een beetje gezond wilt eten, kookt het liefst alles zelf thuis met lekkere verse producten. Elke dag een verse maaltijd bereiden kan vermoeiend zijn. Allereerst moet je elke keer weer opnieuw verzinnen wat je gaat eten en het vervolgens nog klaarmaken. Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken kun je ervoor kiezen om ieder geval de beste pannen in huis te hebben. Zo wordt koken in ieder geval makkelijk en daardoor hopelijk ook leuker! 

Pannenset

Een echte goede basis begint met een pannenset bestaande uit kookpannen en steelpannen. Dit soort pannen gebruik je op dagelijkse basis meestal veel. Je kookt er aardappels in, de rijst of pasta of maakt er een vers gemaakt sausje in voor over je groente. Zonder kookpannen kom je niet heel ver. Je koopt ze vaak in een set, waardoor je er gelijk een aantal in huis hebt. En dat is ook handig, aangezien je er vaak wel meerdere tegelijk op het vuur hebt staan. 

Koekenpannen

Met een koekenpan kun je veel verschillende kanten op. Je kunt er heerlijke gebakken eitjes in maken, een ideaal gerecht voor een gezonde lunch. Ook gebruik je hem natuurlijk voor het bereiden van een stuk vlees of vis, gebakken aardappeltjes of het roosteren van pijnboompitjes voor over een frisse salade. Wanneer je een koekenpan gaat aanschaffen, kies dan wel voor de beste koekenpannen. Niks zo vervelend wanneer je gebakken eieren of je stuk vis aanbranden en blijven plakken aan de bodem. Koekenpannen komen in verschillende soorten en maten. Ook heb je natuurlijk een speciale pannenkoekenpan. Dit is een koekenpan met een extra lage rand, waardoor het nog eenvoudiger is om de pannenkoeken om te draaien.

Soeppan

Een perfecte pan als het aankomt op gezond eten en koken. Een soep is namelijk een ideale manier om lekker veel groente binnen te krijgen en heel eenvoudig te bereiden. Het is niet veel meer dan een extra grote en hoge kookpan, maar daardoor wel veel makkelijker voor het maken van een grote pan soep of eventueel een stamppot. Geen zin om te koken? Gooi alle groente die je in huis hebt in de pan, voeg bouillon toe en wat smaakmakers en je hebt zo een maaltijd op tafel staan. Je kunt dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je kunt de soep pureren voor een lekkere gladde soep of de groente heel laten als je houdt van een bite. 

Hapjespan of braadpan

Deze pan die lijkt op een koekenpan is handig wanneer je houdt van bijvoorbeeld stoofpotjes. Je kunt het dus vergelijken met een koekenpan met een veel hogere rand, waardoor hij minder snel spat en het ook geschikt is voor grotere stukken vlees of vis. Hiervoor kun je overigens ook een braadpan gebruiken, dus wil je liever niet te veel pannen in huis, dan kun je tussen deze twee een keuze maken. 

Wok 

Ook onmisbaar op het fornuis is een goede wok. Met een wok kun je groente op hoge temperatuur (roer)bakken zodat ze lekker knapperig en fris blijven. Vele Oosterse gerechten worden hiermee gemaakt, zoals een curry of noodle gerecht. 

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Bij het uitkiezen van je pannen moet je natuurlijk rekening houden met de warmtebron die jij thuis gebruikt. Kook je op inductie, dan moet je pan daar wel geschikt voor zijn. Veel pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Maar let wel op. Wanneer je de pannen op gas hebt gebruikt, kun je ze daarna niet altijd blijven gebruiken als je overgaat op inductie. Check dit dus altijd goed voordat je nieuwe pannen koopt, of wanneer je overgaat van gas op inductie. 

Wat ook heel handig kan zijn is het hebben van ovenbestendige pannen. Gerechten klaarmaken in de oven kan heel handig zijn als je geen zin hebt in koken. Je stopt alles in de pan en laat de oven het werk doen, terwijl je zelf een half uurtje lekker op de bank ploft na een lange dag. Uiteraard heb je hier niet altijd pannen voor nodig, dus een goede ovenschaal is ook erg handig om in huis te hebben. 

Vind je het lastig om elke keer weer opnieuw te verzinnen wat je moet eten en weet je niet waar je de inspiratie vandaan moet halen? Doe dan eens boodschappen voor de hele week. Op die manier hoef je maar één keer in de week na te denken over het eten en hoef je het de rest van de week alleen nog maar klaar te maken. Kook dan ook 1 maaltijd voor 2 dagen, ook dat scheelt alweer. 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl